Krhke ladjice

Če ste ljubitelj jagod ali želite obogatiti svojo praznično mizo, vam ponujamo recept za preproste krhke ladjice okrašene z narezanimi jagodami in s praženimi mandlji.

  • 45 min
Krhke ladjice

Sestavine

Za testo

  • • 80 g mletih mandljev;
  • 175 g Štajerske ostre moke Intes
  • 35 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek limonovega sladkorja Dolcela
  • 125 g masla
  • 1 jajce

Za kremo

  • 125 g Lino džema jagoda Podravka
  • 1 zavitek vaniljevega pudinga Dolcela
  • 50 g sladkorja
  • 300 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane

Za okrasitev

  • 1 Šlag hit Dolcela
  • 125 ml mleka
  • 3–4 srednje velike jagode
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • sveža meta

Priprava

  1. Za testo
  2. Mletim mandljem dodajte moko, sladkor v prahu, limonov sladkor in na koščke narezano ohlajeno maslo ter mešajte z mešalnikom, da dobite enakomerno zrnasto zmes.
  3. Dodajte jajce, dobro premešajte in postavite za približno 30 minut v hladilnik.
  4. Testo razvaljajte na pomokani površini v obliko pravokotnika (40 ×16) in položite v pravokoten model za pito (30×10). Testo prebodite z vilicami in pecite 15–20 min na 200°C.
  5. Hladno testo previdno vzemite iz modela in enakomerno premažite z džemom.

Za kremo

  1. Puding zmešajte s sladkorjem in 50 ml hladnega mleka. Preostalo mleko zmešajte s sladko smetano in postavite na ogenj.
  2. Ko zavre, dodajte zmes za puding in med mešanjem kuhajte 1–2 minuti. Kuhan puding vlijte na testo, ki ste ga premazali z jagodnim džemom in pustite, da se ohladi.

Za okrasitev

  1. Šlag hit zmešajte z mlekom, stepite čvrsto smetano in okrasite sladico.
  2. Po smetani razporedite na rezine narezane jagode, lističe mete in posujte s praženimi mandljevimi lističi.

Porcija: Kolač narežite po širini na 3–4 cm velike ladjice in postrezite dobro ohlajen.

Nasvet: Kolač lahko okrasite s katerimkoli sezonskim sadjem.