Pastirska pita s tunino

Pastirska kuhinja s svojimi romantičnimi sestavinami obuja duh preteklosti, zato to pito s krompirjem in tunino postrezite v starih skledah ter oživite tradicijo Sredozemlja.

  • 75 min
Pastirska pita s tunino

Sestavine

Pire

  • 750 g krompirja
  • 50 g masla
  • 75 ml mleka
  • 150 g naribanega sira gavda

Nadev

  • 140 g čebule
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 pločevinka paradižnika v koščkih (390 g)
  • 200 ml pretlačenega paradižnika Podravka
  • 100 g stebel zelene
  • 1 mala pločevinka rdečega fižola Podravka (400 g – 240 g odcejene mase)
  • 2 pločevinki koščkov tunine v lastnem soku (2 X 160 g)
  • Sol
  • Poper
  • Vegeta
  • Maslo za model

Priprava

  1. Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Odcedite ga, pretlačite, dodajte maslo, mleko in 160 g naribane gavde. Dobro premešajte in pokrijte.
  2. V ponev na segreto olivno olje stresite nasekljano čebulo in jo prepražite. Ko porumeni, dodajte na rezine narezano steblo zelene in počasi dušite 1–2 minuti.
  3. Nato dodajte paradižnik v koščkih, pretlačen paradižnik, Vegeto in počasi dušite 10–15 minut, da vsa tekočina izpari.
  4. Dodajte odcejen fižol in tunino, premešajte ter razporedite v namaščeno ognjevarno posodo (Ø 20–26 cm). Zmes poravnajte in prekrijte s pripravljenim pretlačenim krompirjem.
  5. Posujte s preostalim naribanim sirom in postavite v pečico, ki ste jo predhodno segreli na 210 °C. Pecite približno 20 minut, da krompir postane zlate barve.

Porcija: Postrezite toplo.

Nasvet: Posoda za pečenje mora biti čim ožja in visoka vsaj 10 cm, da je pita sočna ter ohrani bogat svež okus.