Pastirska pita s tunino
- Recept po coolinarika.com -Pastirska kuhinja s svojimi romantičnimi sestavinami obuja duh preteklosti, zato to pito s krompirjem in tunino postrezite v starih skledah ter oživite tradicijo Sredozemlja.

Priprava
Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Odcedite ga, pretlačite, dodajte maslo, mleko in 160 g naribane gavde. Dobro premešajte in pokrijte. V ponev na segreto olivno olje stresite nasekljano čebulo in jo prepražite. Ko porumeni, dodajte na rezine narezano steblo zelene in počasi dušite 1–2 minuti. Nato dodajte paradižnik v koščkih, pretlačen paradižnik, Vegeto in počasi dušite 10–15 minut, da vsa tekočina izpari. Dodajte odcejen fižol in tunino, premešajte ter razporedite v namaščeno ognjevarno posodo (Ø 20–26 cm). Zmes poravnajte in prekrijte s pripravljenim pretlačenim krompirjem. Posujte s preostalim naribanim sirom in postavite v pečico, ki ste jo predhodno segreli na 210 °C. Pecite približno 20 minut, da krompir postane zlate barve.
Porcija: Postrezite toplo.
Nasvet: Posoda za pečenje mora biti čim ožja in visoka vsaj 10 cm, da je pita sočna ter ohrani bogat svež okus.