Polenovka z zelenjavo

Ta bela riba iz severnih morij je že več let udomačena v dalmatinski kuhinji. Poskusite jo v kombinaciji z zelenjavo in pikantnim okusom česna in čilija.

  • 45 min
Polenovka z zelenjavo

Sestavine

  • 1 kg fileja polenovke (bakalar)
  • 1 žlica Vegete Natur
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici limoninega soka
  • 4 žlice sončničnega olja
  • 150 g stebla zelene
  • 100 g majhnih paradižnikov
  • 250 g bučk
  • 2 žlički krušnih drobtin
  • 500 g stročjega fižola
  • 1 žlička Vegete Natur
  • ščepec čilija v prahu
  • 50 ml belega vina
  • 3-4 žlice olivnega olja
  • 4 rezine limone

Za posipanje

  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. Fileje polenovke natrite z žlico Vegete in stisnjenim česnom (2 stroka).
  2. Ribe pokapajte z limoninim sokom, nato pa popecite v ponvi na segretem sončničnem olju.
  3. Pečene ribe postavite na toplo.
  4. V isti ponvi in na isti maščobi popecite na majhne koščke narezana stebla zelene, majhne paradižnike in na drobne kocke narezane bučke.
  5. Dodajte krušne drobtine, kuhan in odcejen stročji fižol, žličko Vegete, čili, belo vino in stisnjen preostali česen. Ponev dobro pretresite in zelenjavo na hitro pokuhajte. Po potrebi dolijte približno 50 ml vode.
  6. Na zelenjavo položite ocvrte ribe in prelijte z olivnim oljem.
  7. Limonine rezine popecite v ponvi brez maščobe in jih razporedite po ribah in zelenjavi.
  8. Ponev odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati 5 minut.

Porcija: Ribe z zelenjavo posujte s peteršiljem in postrezite.

Nasvet: Pred serviranjem lahko jed posujete s 30 g pinjol, ki bodo dodatno izboljšale okus. Marinirana polenovka lahko stoji na hladnem nekaj ur pred pripravo. S tem bo okusnejša in bolj aromatična.