Sarme iz svežega zelja

Davno je prišlo iz Orienta, danes pa je univerzalna in zelo priljubljena jed, predvsem pozimi. Zelje lahko kuhamo, pripravimo sveže, kisamo, delamo solate, najbolj poznan recept pa so kljub vsemu sarme.

  • 90 min
Sarme iz svežega zelja

Sestavine

  • 500 g junčjega mletega mesa
  • 1 žlica olja
  • 80 g riža
  • 25 listov zelja
  • 1 glavica čebule (80 g)
  • 2 žlici Vegete sladke paprike mix
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • Poper, sol
  • 1 jajce
  • 100 ml kislega mleka
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica ostre moke

Priprava

  1. Na segretem olju prepražite na drobno narezano čebulo, dodajte mleto meso, kratko prepražite.
  2. Meso ohladite in primešajte riž, jajce, poper, peteršilj in žličko Vegete sladke paprike mix.
  3. Liste zelja operite in prelijte z vrelo vodo. Odcedite. Na vsaki list dajte 1 žlico nadeva in zvijte sarmo.
  4. Na dno ognjevarne posode položite nekaj narezanih listov zelja, nato naložite sarme, zalijte z vodo in kuhajte na zmernem ognju 1 uro.
  5. Na 2 žlicah olja prepražite moko, dodajte 1 žlico Vegete sladke paprike mix in zalijte z vodo ter pokuhajte.
  6. Prikuho prelijte preko sarme in kuhajte še približno 10 minut. Te sladke sarme postrezite s kislim mlekom.

Nasvet: Sarmo lahko naredite tudi z dobro opranim kislim zeljem.