Gobova juha na pohorski način

Položaj Slovenije na preseku alpske, sredozemske in panonske kulture je popolna podlaga bogati in domiselni kuhinji. Tradicionalno slovensko kuhinjo predstavljajo jedi iz lonca, kašaste jedi in jedi s krompirjem.

  • 80 min
Gobova juha na pohorski način

Sestavine

  • 60 g ješprena
  • 250 g gob (šampinjoni in jurčki)
  • 2 žlici olja
  • 40 g pancete
  • 1 čebule (100 g)
  • 200 g svinjine v kosu
  • 300 g teletine v kosu
  • 1 žlica Vegete
  • 4 stroki česna
  • 1 list lovora
  • 200 g krompirja
  • 100 ml belega vina
  • sveži majaron
  • poper

Priprava

  1. Ješprenj skuhajte in odcedite.
  2. Če so jurčki posušeni, jih namočite v topli vodi in nato skuhajte.
  3. Na olju pražite narezano panceto, sesekljano čebulo in narezane gobe.
  4. Dodajte meso narezano na kocke, 1 žlico Vegete in vse skupaj dušite, da tekočina izpari.
  5. Dodajte stisnjen česen, lovorov list, skuhan ješprenj, zalijte z vročo vodo (približno 1l).
  6. Ko je meso že skoraj mehko, dodajte na kocke narezan krompir in kuhajte dokler ni krompir mehak.
  7. Na koncu dodajte vino in še malo kuhajte, posujte s sekljanim majaronom in poprom.

Porcija: Postrezite toplo.

Nasvet: Vino dodajte, ko je krompir kuhan, ker se drugače ne bi zmehčal zaradi vinske kisline.