Potica s tremi nadevi

Potica je klasika, ki vedno navduši. Ponujamo vam recept za različne potice z jabolki, makom in orehi in dokler jih ne boste poskusili, ne boste vedeli, katera je boljša.

  • 150 min
Potica s tremi nadevi

Sestavine

  • Sestavine:
  • 2 vrečki Dolcela instant suhega kvasa
  • 150 ml tople vode
  • 80 g sladkorja
  • 600 g Posebne bele moke Žito
  • ½ žličke soli
  • 1 limonov sladkor Dolcela
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 100 ml sladke smetane

Za nadev iz jabolk

  • 500 g jabolk
  • 30 g masla
  • 1 vanilin sladkor Dolcela
  • 50 g sladkorja
  • malo mletega cimeta Maestro
  • nekaj klinčkov Maestro

Za orehov nadev

  • 200 g mletih orehov
  • 1 rumov sladkor Dolcela
  • 100 g sladkorja
  • 70 ml mleka

Za makov nadev

  • 200 g maka Dolcela
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml mleka
  • 60 g suhih brusnic

Priprava

  1. Kvas razmešajte v malo tople vode, dodajte žličko sladkorja in pustite 5–10 minut vzhajati na toplem.
  2. Moki dodajte sol, preostali sladkor, limonov sladkor, jajca, 70 g raztopljenega masla, smetano, vzhajan kvas in med dodajanjem preostale vode zamesite gladko testo.
  3. Testo postavite v naoljeno posodo, jo pokrijte in pustite vzhajati (približno 1 uro), dokler se volumen testa ne podvoji. Medtem pripravite nadeve.
  4. Vzhajano testo razdelite na tri dele. Vsak del na tanko razvaljajte, premažite z nadevi in zavijte.
  5. Potice položite v pekač (velikosti 34 cm x 20 cm), ki ste ga predhodno premazali z maslom.
  6. Pecite približno 40 minut v pečici, ogreti na 190 °C. Pečene zavitke premažite s preostalim maslom in pustite v pekaču, da se ohladijo.

Za nadev iz jabolk

  1. Jabolka olupite, jih narežite na rezine in podušite na maslu. Dodajte vanilin sladkor, sladkor, cimet, klinčke in dušite okrog 10 minut, da se jabolka zmehčajo, nato pa pustite, da se ohladijo.

Za orehov nadev

  1. Mletim orehom dodajte rumov sladkor, sladkor in vroče mleko. Nato premešajte in pustite, da se ohladi.

Za makov nadev

  1. Mak zmeljite, ga stresite v posodo, dodajte sladkor in prelijte z vrelim mlekom. Vse skupaj premešajte, dodajte brusnice in pustite, da se ohladi.

Porcija: Toplo potico posujte s sladkorjem v prahu in narežite. Ponudite s toplim napitkom.

Nasvet: Potice na polovici peke pokrijte s papirjem za peko, da ne bodo preveč temne barve.

Prehranske vrednosti

Energija 292 kcal / 1.221 kJ
Na 100 g izdelka Vir: Podravka d.d.