Potica s tremi nadevi
- Recept po coolinarika.com -Potica je klasika, ki vedno navduši. Ponujamo vam recept za različne potice z jabolki, makom in orehi in dokler jih ne boste poskusili, ne boste vedeli, katera je boljša.
Priprava
Kvas razmešajte v malo tople vode, dodajte žličko sladkorja in pustite 5–10 minut vzhajati na toplem. Moki dodajte sol, preostali sladkor, limonov sladkor, jajca, 70 g raztopljenega masla, smetano, vzhajan kvas in med dodajanjem preostale vode zamesite gladko testo. Testo postavite v naoljeno posodo, jo pokrijte in pustite vzhajati (približno 1 uro), dokler se volumen testa ne podvoji. Medtem pripravite nadeve. Vzhajano testo razdelite na tri dele. Vsak del na tanko razvaljajte, premažite z nadevi in zavijte. Potice položite v pekač (velikosti 34 cm x 20 cm), ki ste ga predhodno premazali z maslom. Pecite približno 40 minut v pečici, ogreti na 190 °C. Pečene zavitke premažite s preostalim maslom in pustite v pekaču, da se ohladijo.
Za nadev iz jabolk
Jabolka olupite, jih narežite na rezine in podušite na maslu. Dodajte vanilin sladkor, sladkor, cimet, klinčke in dušite okrog 10 minut, da se jabolka zmehčajo, nato pa pustite, da se ohladijo.
Za orehov nadev
Mletim orehom dodajte rumov sladkor, sladkor in vroče mleko. Nato premešajte in pustite, da se ohladi.
Za makov nadev
Mak zmeljite, ga stresite v posodo, dodajte sladkor in prelijte z vrelim mlekom. Vse skupaj premešajte, dodajte brusnice in pustite, da se ohladi.
Porcija: Toplo potico posujte s sladkorjem v prahu in narežite. Ponudite s toplim napitkom.
Nasvet: Potice na polovici peke pokrijte s papirjem za peko, da ne bodo preveč temne barve.