Petelin v vinu

Legenda pravi, da se je znanega recepta francoske kuhinje Coq au Vin spomnil kuhar Julija Cezarja, ko so Galci, po tem ko jih je pokoril, cesarju darovali ironični dar v obliki žilavega starega petelina. In kdo lahko potem reče, da za vsak dar ne moremo najti uporabe?

  • 140 min
Petelin v vinu

Sestavine

  • 1 petelin (približno 3 kg)
  • 2 žlici Vegete
  • 150 g korenaste zelenjave (zelena, korenje, peteršilj)
  • 200 g čebule
  • 3 žlice olja
  • 100 g korenja
  • 2 lista lovora
  • 3-4 borovnice
  • 1 žlička popra v zrnu
  • 400 ml juhe (v kateri se je kuhal petelin)
  • 250-300 ml črnega vina
  • 2 žlički Vegete
  • 2-3 žličke Pšenične ostre moke
  • 1 žlička Pekmeza iz sljiv Podravka

Priprava

  1. Petelina dajte v globji in širši lonec, dodajte očiščeno in na večje kose narezano korenasto zelenjavo, Vegeto in zalijte z dovolj vode, da ta prekrije vsebino v loncu.
  2. Kuhajte pokrito na zmernem ognju približno 90 minut. Nato petelina vzemite iz posode in narežite na manjše kose.
  3. Na olju popecite nasekljano čebulo, dodajte naribano korenje, lovor, borovnice, poper in zalijte z malo juhe.
  4. Zatem dodajte narezano meso petelina, vino, Vegeto in dušite na zmernem ognju ter dolivajte juho, dokler se meso ne zmehča.
  5. Pred koncem kuhanja vmešajte moko raztopljeno v malo vode, pekmez in zalijte s toliko juhe, da dobite omako srednje gostote. Na kratko prekuhajte.

Porcija: Petelina postrezite s kuhanim krompirjem.

Nasvet: Kuhano meso petelina lahko odstranite od kosti in še naprej dušite. Jed lahko tudi zamrznete Zamrzovanje: Jed pripravite do 5. koraka. Ohladite, dajte v eno ali več posod, odvisno od števila obrokov in zamrznite. Odmrzovanje: Čez noč jed pustite v hladilniku, nato jo dajte v posodo z malo vode in počasi segrevajte. Dokončajte jed po navodilih v 5. koraku. Trajanje: do 60 dni.