Petelin v vinu
- Recept po coolinarika.com -Legenda pravi, da se je znanega recepta francoske kuhinje Coq au Vin spomnil kuhar Julija Cezarja, ko so Galci, po tem ko jih je pokoril, cesarju darovali ironični dar v obliki žilavega starega petelina. In kdo lahko potem reče, da za vsak dar ne moremo najti uporabe?

Priprava
- Petelina dajte v globji in širši lonec, dodajte očiščeno in na večje kose narezano korenasto zelenjavo, Vegeto in zalijte z dovolj vode, da ta prekrije vsebino v loncu.
- Kuhajte pokrito na zmernem ognju približno 90 minut. Nato petelina vzemite iz posode in narežite na manjše kose.
- Na olju popecite nasekljano čebulo, dodajte naribano korenje, lovor, borovnice, poper in zalijte z malo juhe.
- Zatem dodajte narezano meso petelina, vino, Vegeto in dušite na zmernem ognju ter dolivajte juho, dokler se meso ne zmehča.
- Pred koncem kuhanja vmešajte moko raztopljeno v malo vode, pekmez in zalijte s toliko juhe, da dobite omako srednje gostote. Na kratko prekuhajte.
Porcija: Petelina postrezite s kuhanim krompirjem.
Nasvet: Kuhano meso petelina lahko odstranite od kosti in še naprej dušite.
Opomba: Jed lahko tudi zamrznete Zamrzovanje: Jed pripravite do 5. koraka. Ohladite, dajte v eno ali več posod, odvisno od števila obrokov in zamrznite. Odmrzovanje: Čez noč jed pustite v hladilniku, nato jo dajte v posodo z malo vode in počasi segrevajte. Dokončajte jed po navodilih v 5. koraku. Trajanje: do 60 dni.
Prehranske vrednosti
Energija | 347 kcal / 1.450 kJ |
---|---|
Na 100 g izdelka | Vir: Podravka d.d. |