Pivski golaž

Pivski golaž bi težko imenovali za prefinjeno jed, lahko pa ga naredimo za vizualno zanimivega, če ga postežemo v izdolbenom hlebcu kruha! Ker je ta recept iz slovaške kuhinje, se potrudite, da bo tudi pivo istega porekla.

  • 60 min
  • 4 osebe
Pivski golaž

Sestavine

  • 500 g svinjine od stegna
  • 300 g krompirja
  • 4 žlice olja
  • 200 ml piva
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica kumine
  • 100 g čebule
  • 100 g korenja
  • 50 g korena peteršilja
  • 50 g korena zelene
  • 1 žlica rdeče paprike v prahu
  • 2 žlici škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 1 hlebec kruha

Priprava

  1. Olupljeno čebulo nasekljajte, olupljeno korenasto zelenjavo (korenje, zeleno, peteršilj) pa narežite na kockice.
  2. Na segretem olju popecite svinjino narezano na kocke, dodajte čebulo in narezano zelenjavo.
  3. Posodo za trenutek odmaknite s štedilnika ter dodajte rdečo papriko v prahu, Vegeto in zalijte s približno 200 ml tople vode. Dušite na zmernem ognju ter zalivajte s pivom.
  4. Ko se meso napol zmehča, vmešajte olupljeni krompir narezan na kocke in kumino.
  5. Pred koncem kuhanja dodajte škrobno moko, raztopljeno v malo vode. Kratko pokuhajte, po potrebi v golaž vmešajte še malo vode.

Porcija: Koruzni ali črni kruh izdolbite. Golaž vlijte v izdolbljeni kruh in postrezite.

Nasvet: Golažu lahko dodate 2-3 žlice vinskega kisa.

Prehranske vrednosti

Energija 410 kcal / 1.714 kJ
Na 100 g izdelka Vir: Podravka d.d.