Čokoladni šarkelj

Zaradi nepremagljive oblike, ki jo dolguje posebnemu modelu, zelo preproste priprave in posebnega okusa zavzema čokoladni šarkelj posebno mesto v kulinariki. Namesto klasičnega šarklja pripravite čokoladnega in ga dodatno okrasite s čokoladnim prelivom.

  • 80 min
Čokoladni šarkelj

Sestavine

Za šarkelj

  • 125 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml mleka
  • 100 g Štajerske ostre moke Intes
  • 60 g Posebne bele moke Žito
  • 20 g kakava Gorenjka
  • 1 zavitek pecilnega praška Dolcela
  • 2 jajci;

Za preliv

  • 40 g masla
  • 100 g čokolade za kuhanje Gorenjka

Priprava

  1. Za arkelj
  2. Maslo stopite, odstranite z ognja, vmešajte sladkor in mleko, na koncu dodajte mešanico moke, kakava ter pecilnega praška.
  3. Potem vmešajte jajca in zmes vlijte v namaščen ter pomokan model za šarkelj. Postavite v pečico in pecite 40–45 minut na 180 °C.

Za preliv

  1. Maslo zavrite, odstranite z ognja, dodajte nalomljeno čokolado in mešajte, da se stopi.
  2. S prelivom prelijte ohlajeni kolač.

Porcija: Kolač pustite, da se ohladi, nato ga narežite in postrezite.

Nasvet: Zmesi je dovolj za srednje velik model za šarkelj.