Velikonočni mini kruhki

V angleško govorečih državah jim rečejo cross buns. Po angleški tradiciji te mini kruhke postrezite tople z maslom. Lahko jim dodate kandirano sadje ali čokolado. Vedno bodo videti enaki, vendar bodo vedno znova presenetili z okusom.

  • 90 min
Velikonočni mini kruhki

Sestavine

  • 500 g Posebne bele moke Žito
  • ščepec soli
  • ščepec klinčkov v prahu Maestro
  • ščepec muškatnega oreščka Maestro
  • ½ žličke mletega cimeta Maestro
  • 40 g svežega kvasa
  • 300 ml mleka
  • 120 g sladkorja
  • 60 g masla
  • 60 g rozin
  • 60 g suhih brusnic

Za premaz

  • 1 beljak
  • 1 žlica Gussnela Dolcela
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2–3 žlice limonovega soka

Priprava

  1. Moki dodajte sol, klinčke, muškatni orešček in cimet ter vse skupaj dobro zmešajte.
  2. V 50 ml toplega mleka nadrobite kvas, dodajte pol žličke sladkorja in pustite vzhajati na toplem mestu približno 10 minut.
  3. Moki dodajte vzhajani kvas, mehko maslo, rozine, brusnice, sladkor in preostalo mleko ter zamesite gladko testo.
  4. Testo pokrijte in pustite vzhajati na toplem mestu, da se njegova prostornina podvoji. Nato ga razdelite na 18–20 kroglic in iz vsake oblikujte okrogel hlebček.
  5. Hlebčke razporedite na model za peko, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pustite vzhajati 20 minut.
  6. Beljaku dodajte Gussnel. Vsak hlebček zarežite, da dobite križ. Z leseno palčko čez križ nanesite mešanico beljaka in Gussnela.
  7. Hlebčke pecite približno 25 minut na 180 °C.
  8. Zmešajte sladkor v prahu in limonov sok. Z mešanico premažite križ in pustite, da se posuši.

Porcija: Te kruhke postrezite skupaj z velikonočno pojedino.

Nasvet: Namesto rozin lahko uporabite kandirano pomarančno ali limonino lupinico.