Lešnikova potica

Ena izmed izvirnih slovenskih sladic, ki jo imenujejo kar slovenska ambasadorka, je potica oziroma orehova potica, ki je narejena iz kvašenega testa in nadeva, npr. iz orehov, lešnikov ali maka.

  • 150 min
Lešnikova potica

Sestavine

Za testo

  • 600 g Posebne bele moke Žito
  • 1 Dolcela instant suhi kvas
  • ščepec soli
  • 1 vrečka vanilin sladkorja Dolcela
  • 1 limonov sladkor Dolcela
  • 40 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 250 ml mleka
  • 50 g masla

Za nadev

  • 350 g lešnikov
  • 150 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 limonin sladkor Dolcela
  • 1 žlička mletega cimeta Maestro
  • 2 žlici ruma
  • 100 g cvetličnega medu
  • 2 beljaka
  • 40 g masla
  • Za premaz:
  • 1 jajce

Priprava

  1. Moki dodajte kvas, sol, vanilin sladkor, limonov sladkor, sladkor, jajce in rumenjake, ki ste jih razžvrkljali z malo mleka.
  2. Zmesi dodajte še stopljeno maslo in ob dodajanju preostalega mleka zamesite gladko testo.
  3. Pripravljeno testo naj vzhaja na toplem približno 60 minut, dokler se volumen ne podvoji.
  4. Lešnike zmeljite in prelijte z vrelim mlekom, v katerem ste stopili pol količine sladkorja. Dodajte limonov sladkor, cimet, rum in med.
  5. V ohlajeno zmes dodajte sneg iz beljakov in preostalega sladkorja ter stopljeno maslo.
  6. Vzhajano testo razdelite na dva dela in ga razvaljajte na 1 cm debeline, napolnite s pripravljenim nadevom in zvijte.
  7. Zavitek položite v namaščen pekač (velikosti 30 cm x 22 cm), ga pokrijte in pustite na toplem vzhajati 15–20 minut. Pecite 40–45 minut v pečici, ogreti na 180 °C.
  8. Pred koncem peke zavitek premažite s stepenim jajcem.

Porcija: Pečen lešnikov zavitek ohladite, narežite in postrezite kot desert ali pa za zajtrk ob kavi ali čaju.

Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabite mlete orehe ali mak.