Pikantni puranji zrezki

Puranje meso, zelo cenjeno zaradi svoje nizke kalorične vrednosti in nizke vsebnosti ‘slabega’ holesterola, vas zaradi teh lastnosti ne bo prikrajšalo za gurmanske užitke. Da bi bilo meso še bolj aromatično, zrezke marinirajte že dan prej.

  • 80 min
Pikantni puranji zrezki

Sestavine

  • 600 g puranjega fileja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4-6 rezin tanko narezane pancete (15 g)
  • 200 g gob (bukov ostrigar)
  • 50 ml belega vina
  • 1 žlička Gussnela Dolcela

Za marinado

  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 žlička suhe bazilike ali 1 žlica sveže narezane
  • 2 žlički suhe mete ali 1 žlica seže narezane
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlički Vegete

Za prilogo

  • 250 g čičerike
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlička narezane kumine
  • poper
  • 1 žlička Vegete
  • 3 žlice oljčnega olja

Priprava

  1. Puranji file narežite na zrezke ter jih preko prozorne folije potolcite s kladivom za meso.
  2. V manjši posodi zmešajte oljčno olje, meto, baziliko, limonov sok in Vegeto. Vse dobro premešajte, nato pa z mešanico z obeh strani premažite zrezke. Zrezke zvijte in vsakega posebej ovijte z rezino pancete, ki jo pričvrstite z zobotrebci.
  3. Gobe operite in narežite na večje kose, čičeriko (ki ste jo dan prej namočili) pa skuhajte.
  4. Pripravljene zrezke pecite na segretem olju z vseh strani. Dodajte gobe in dušite, dokler se gobe in meso ne zmehčajo. Po potrebi prilijte malo vode. Pred koncem kuhanja prilijte vino in vmešajte Gussnel, ki ste ga pred tem razpustili v 50 ml vode.
  5. Kuhano čičeriko zdrobite s sekljalnikom, pri tem pa dodajajte vročo vodo, v kateri se je čičerika kuhala. Pire dajte v posodo, dodajte oljčno olje, kumino, poper, Vegeto in limonov sok. Premešajte in na kratko pokuhajte.

Porcija: Pripravljene puranje zrezke z omako postrezite s čičerikinim pirejem in zeleno solato.

Nasvet: Zrezki bodo še bolj aromatični, če jih marinirate že dan prej.