_Svîčková_

Poleg vtisov povezanih z obiskom prekrasne Prage, Vltave, naši turisti s Češke nosijo tudi impresioniranost s češko kuhinjo. _Svîčková_, katere osnovna sestavine je telečji biftek, je jed za sladokusce in bonvivane.

  • 70 min
_Svîčková_

Sestavine

  • 800 g telečjega biftka
  • 50 g suhe slanine
  • 1 žlica Vegeta
  • 50 ml olja
  • 50 g čebule
  • 200 g korenaste zelenjave (zelena, korenje, peteršilj)
  • poper v zrnju

Za osnovo

  • 1 Mesna kocka Podravka
  • 400 ml vode
  • ½ žličke naribane limonove skorje
  • lovorov list
  • ½ žličke timijana

Za omako

  • 2 žlički Škrobne moke Gussnel Dolcela
  • 150-200 ml smetane za kuhanje
  • 100-150 ml belega vina
  • 1 žlička Marmelade marelica Podravka
  • 1 žlica vinskega kisa

Priprava

  1. Biftek očistite žilic, nato po površini mesa z nožem zarežite vdolbine in v njih nabodite palčke slanine. Biftek natrite z Vegeto in pecite na segretem olju z vseh strani. Dodajte očiščeno in na večje kose narezano zelenjavo ter vse na kratko popecite.
  2. Za osnovo v vrelo vodo dodajte mesno kocko, list lovorja, timijan, limonovo skorjo in kuhajte 2-3 minute.
  3. Popečeno meso in zelenjavo dajte v pekač, zalijte s pripravljeno osnovo, prekrijte z aluminijasto folijo in pecite v pečici segreti na 180°C približno 40 minut.
  4. Ko je meso pečeno, ga narežite, iz omake od pečenja in z zelenjavo pa pripravite omako.
  5. Za omako spasirajte zelenjavo, vanjo vkuhajte škrobno moko raztopljeno v malo vode, dodajte smetano za kuhanje, kis, marmelado in belo vino.

Porcija: Narezano meso prelijte z omako in postrezite s kruhovimi cmoki.

Nasvet: Našpikani biftek lahko marinirate z Vegeto tudi dan prej.