_Svîčková_
- Recept po coolinarika.com -Poleg vtisov povezanih z obiskom prekrasne Prage, Vltave, naši turisti s Češke nosijo tudi impresioniranost s češko kuhinjo. _Svîčková_, katere osnovna sestavine je telečji biftek, je jed za sladokusce in bonvivane.
Priprava
Biftek očistite žilic, nato po površini mesa z nožem zarežite vdolbine in v njih nabodite palčke slanine. Biftek natrite z Vegeto in pecite na segretem olju z vseh strani. Dodajte očiščeno in na večje kose narezano zelenjavo ter vse na kratko popecite. Za osnovo v vrelo vodo dodajte mesno kocko, list lovorja, timijan, limonovo skorjo in kuhajte 2-3 minute. Popečeno meso in zelenjavo dajte v pekač, zalijte s pripravljeno osnovo, prekrijte z aluminijasto folijo in pecite v pečici segreti na 180°C približno 40 minut. Ko je meso pečeno, ga narežite, iz omake od pečenja in z zelenjavo pa pripravite omako. Za omako spasirajte zelenjavo, vanjo vkuhajte škrobno moko raztopljeno v malo vode, dodajte smetano za kuhanje, kis, marmelado in belo vino.
Porcija: Narezano meso prelijte z omako in postrezite s kruhovimi cmoki.
Nasvet: Našpikani biftek lahko marinirate z Vegeto tudi dan prej.