Srnini zrezki

Medtem, ko berete recept, bi se vam lahko zgodilo, da na hitro postanete lačni. Ko se odločite za pripravo, se ne ustrašite dolžine tega podviga, ker boste že s prvim vonjem občutitli veliko zadovoljstvo, vredno vloženega truda.

  • 120 min
Srnini zrezki

Sestavine

  • 1 kg srninih zrezkov
  • 50 ml olja
  • 200 g čebule
  • 50 g suhe slanine
  • 100 g korena zelene
  • 100 g korena peteršilja
  • 150 g korenja
  • 100 ml pasiranega paradižnika
  • list peteršilja
  • 1 žlica slivovega pekmeza Podravka
  • 1 žlica škrobne moke Gussnel Dolcela

Za marinado

  • 1 žlica Vegete
  • 2 stroka česna
  • 500 ml belega vina
  • 1 lovorjev list
  • 1-2 klinčka
  • 1 žlička borovnic

Priprava

  1. Vino razredčite z 200-300 ml vode in zavrite. Dodajte lovorjev list, klinčke, borovnice, grobo narezan česen in Vegeto.
  2. Marinado kuhajte na zmernem ognju deset minut, ohladite in nato z njo prelijte pripravljene zrezke. Pustite jih naj se marinirajo na hladnem mestu približno 3 ure.
  3. Po mariniranju zrezke z vseh strani popecite na segretem olju. Dodajte narezano suho slanino, nasekljano čebulo, korenje in koren peteršilja narezan na koleščke ter zeleno narezano na ploščke. Zrezke zalijte z mešanico vina v kateri so se marinirali in dušite v na pol pokriti posodi približno 30 minut.
  4. Nato dodajte slivov pekmez, ki ste ga razredčili z 2-3 žlice vode, pasiran paradižnik in ostanek marinade skupaj z začimbami. Nadaljujte z dušenjem na zmernem ognju približno 40 minut, dokler se meso ne zmehča.
  5. Pred koncem kuhanja vmešajte škrobno moko, raztopljeno v malo vode in na kratko pokuhajte.

Porcija: Srnine zrezke postrezite s polento.

Nasvet: Namesto pekmeza lahko uporabite približno 50 g suhih sliv brez koščic. To jed lahko tudi zamrznete Zamrzovanje: Zrezke skupaj z omako dajte v primerno embalažo in zamrznite. Odmrzovanje: Čez noč pustite zrezke v hladilniku, nato jih v posodi z malo vode počasi dušite. Trajanje: 30 do 60 dni.