Ribe z žara s paradižinikom in čebulo

Orada ali brancin na žaru je kulinarični užitek, skupaj s paradižnikom češnjevcem, oljčnim oljem in limonovo lupinico pa bo to pravo sredozemsko doživetje.

  • 30 min
Ribe z žara s paradižinikom in čebulo

Sestavine

  • 4 večje orade ali brancini (vsak približno 400 g)
  • 1 marinada s česnom Vegeta Grill (30 g)
  • 400 g paradižnika češnjevca
  • 100 g čebule
  • 4 mlade čebule
  • 2 stroki česna
  • 75 ml oljčnega olja
  • 2 žlički naribane limonove lupinice
  • sol
  • črni poper

Priprava

  1. Ribe očistite, umijte in osušite s papirnato brisačo. Nato jih zunaj in znotraj natrite z marinado. Pustite jih počivati 30 minut.
  2. Ribe na dobro segretem žaru, ki ste ga premazali z oljčnim oljem, na vsaki strani pecite 5–8 minut, odvisno od velikosti ribe.
  3. Pečene ribe dajte na krožnik in pustite na toplem.
  4. Na žaru, kjer ste pekli ribe, popecite na rezine narezano čebulo in paradižnik, da se zmehčata in dobita lepo barvo.
  5. Nato dodajte na rezine narezano mlado čebulo, jo na hitro popecite in zelenjavo razporedite po ribah.

Porcija: Ribe posujte z mletim poprom, stisnjenim česnom, naribano limonovo lupinico in prelijte s preostalim oljčnim oljem. Postrezite.

Nasvet: Ribe, ki jih boste pekli na žaru, je treba dobro posušiti, med pečenjem pa jih je treba večkrat premazati z vejico rožmarina, namočeno v oljčno olje, kar bo dalo sočnost in odličen okus.